jun

13

Hou jij van lekker varen op een meer of op zee, maar heb je geen geld om zelf een boot te kopen? Dat kunnen wij goed begrijpen. Het is nog best een som geld wat je voor een boot neerlegt. Natuurlijk kun je een lening afsluiten, maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook een hoop alternatieven, om toch lekker rond te dobberen.

Denk kleiner

Een grote boot waar je met het hele gezin op weg kan, is natuurlijk nog steeds het leukste. Maar bedenk ook: hoe groter en hoe luxer, hoe hoger de prijs. Het is ook oké om te kijken naar een kleinere boot. Misschien is deze minder ideaal voor vakantie, maar je kan er zeker een dagje uit mee maken. En in het beste geval, leg je je kleinere boot aan bij een haven, zoekt in het dorp een slaapplek en gaat dan de dag erna weer verder of terug. Alleen slapen op een kleinere boot met een grotere groep mensen is wat minder handig, maar verder heb je nog steeds de ervaring van een dagje op het water.

Is tweedehands een optie?

Er is niks mis met een tweedehandsje. Wel moet je bedenken dat er nog kosten bij kunnen komen voor reparaties of andere klusjes. Een beetje handig zijn is dus wel een pré als je een tweedehands boot aanschaft. Ben je echt heel handig? Dan is een casco boot een nog betere optie. Deze boot komt helemaal kaal zonder enige installaties erin. Op die manier kun je alles naar eigen smaak aanpassen. Dit betekent ook dat je het zo duur kan maken als je wilt en kan beginnen met alleen de essentiële onderdelen.

Een opblaasbare variant

De bekendste variant opblaasboot is een RIB boot. Dit staat voor Rigid Inflatable Boat. Dit houdt in dat het een opblaasbare boot is met een stevige romp. Deze boten worden onder ander gebruikt als reddingsboot en moeten dus wel stevig zijn en een wilde zee aankunnen. Het handige aan een RIB boot, is dat je geen stalling hoeft te betalen. Je laat hem gewoon leeglopen en bergt hem op. Wel moet je bedenken dat het nog steeds ruimte inneemt en je hem ook goed opbergt, zodat de boot niet kan beschadigen. Echter zijn er ook grotere varianten, die je niet zomaar kunt laten leeglopen, omdat er extra opties zoals een stuurhutje opzit.

Huur een boot

Een boot hebben is leuk. Maar bedenk je ook dat alleen het aanschaffen niet je enige kosten zijn. Er moet ook een havenplaats betaald worden, verzekeringen, benzine, onderhoud, etc. bedenk je daarom ook hoe vaak je een boot zou gebruiken en of je het er wel uit zou halen. Zo niet, is het waarschijnlijk voordeliger om af en toe een boot te huren. Zo heb je wel de fun, maar niet de lasten.

sep

30

Bij chiptuning worden er aanpassingen gemaakt in de software, waardoor de motor aanzienlijk betere prestaties levert. Wanneer er gesproken wordt over chiptuning, dan gaat het in de meeste gevallen over het chiptunen van auto’s. Hierbij kan er op meerdere manieren te werk worden gegaan om de prestaties te verbeteren, zodat men kan genieten van een sterk verbeterd rijcomfort. Uiteindelijk gaat het om het aanpassen van een motor, maar een auto is natuurlijk niet de enige mogelijkheid in de wereld van chiptuning. Ook vrachtwagens en bijvoorbeeld boten zijn voorzien van een motor.

Ook chiptuning van boten en vrachtwagens

Chiptuning is ook heel goed mogelijk bij andere voertuigen, zoals bijvoorbeeld ook vrachtwagens. Wanneer u zich afvraagt of chiptuning van uw boot ook mogelijk is, dan kunnen wij u vertellen dat dit zeker mogelijk is bij bepaalde soorten moderne boten. Veel boten zijn immers ook voorzien van een motor waarvan de software kan worden aangepast om betere prestaties te kunnen leveren. Enkele voorbeelden van boten die voor chiptuning in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: Volvo, Volkswagen Marine, MAN, Caterpillar, Mercury Marine en Iveco. Uiteraard is het belangrijk om hiervoor wel naar een professional met ruime ervaring te gaan. Kies hierbij voor een specialist die in het bezit is van een TUV & ISO 9001 certificering.

De autoprestaties verbeteren

Chiptuning kan altijd het best en het meest veilig worden uitgevoerd door een ervaren onderneming. Dit geldt dan ook zeker niet alleen voor het chiptunen van een boot, maar natuurlijk ook voor het chiptunen van een vrachtwagen of een auto. Veiligheid gaat voor alles en u wilt zeker zijn dat het chiptunen goed verloopt en daadwerkelijk voor de beste resultaten zorgt. Voor chiptuning van de auto, klik hier voor meer informatie of een afspraak. Uiteraard is er altijd de mogelijkheid tot contact wanneer u nog vragen heeft.

jan

26

De aandrijving van boten en schepen kan op verschillende manieren. De ene is zuiniger dan de andere en ook in kracht zitten verschillen. In dit artikel nemen we je door de jaren heen mee naar de ontwikkelingen van de manieren van voortstuwing.

Spierkracht

Egyptisch shipBij deze manier van aandrijving moet je vooral denken aan vroeger, toen Egyptenaren grote boten bouwden. Hier kwam ook een zeil bij kijken, de eerste zeilboten waren geboren. Echter was er nog geen motorsysteem om de boot te bewegen. Daarom werd spierkracht gebruikt. Door in twee rijen achter elkaar te zitten en tegelijkertijd met peddels water weg te duwen en de boot vooruit te brengen. Tegenwoordig wordt dit voor grote schepen niet meer gebruikt.

Stoomboot

StoomschipDe uitvinding van de stoommachine konden de eerste mechanisch aangedreven schepen gemaakt worden. Om uit te leggen hoe dit werkt, kun je denken aan een fluitketel. Het water wordt verhit, waardoor stoom wordt opgewekt. De stoom kan nergens heen, behalve door het kleine tuitje. Deze druk wordt ook gebruikt bij een stoomketel. Alleen wordt in dit geval de stoomketel vastgemaakt aan een scheprad of scheepsschroef, welke ging draaien door de opgebouwde druk van de stoom. Tegenwoordig gebruiken alleen nog schepen met atoomvoortstuwing gebruik van een stoomturbine. Door een oliecrisis werden eigenlijk geen stoomboten meer gebruikt. Misschien ook maar beter, aangezien een stoomketel ook gevaren op kan leveren.
Voor meer informatie over stoomketels kun je terecht op Stoomketels.nl

Dieselmotor

Na de stoomboot kwam de eerste dieselmotorschip. In Nederland was in 1910 het eerste officiële zeegaande motorschip tot stand gekomen. Snel hierna werden steeds grotere schepen met een dieselmotor gebouwd die efficiënter waren dan die met een stoomketel. Marineschepen maken eerder gebruik van gasturbines. Deze zijn namelijk minder zwaar en kunnen sneller accelereren. Tegenwoordig maakt 99% van de schepen gebruik van dieselmotoren voor de voortstuwing. Dit is dus overduidelijk de meest gebruikte manier van aandrijving.

Elektromotor

Bij deze machine wordt elektrische energie omgezet in mechanische energie. Hierdoor kan een roterende beweging worden aangedreven. In dit geval wederom de scheepsschroef. De energie wordt opgewekt door generatoren. De elektriciteit is hierdoor dus eigenlijk een tussenvorm van energie. Zodra er gebruik wordt gemaakt van een brandstofcel is het pas de hoofdvorm. Deze zetten namelijk chemische energie direct om in elektriciteit. Dit is tot op heden echter nog niet in scheepvaart gebruikt, al zit het er in de toekomst wel aan te komen. Er gaan zelfs al geruchten over dat brandstofcellen goedkoper zullen worden dan dieselmotoren om aan te schaffen.

Turbine

Een turbine is ook een vaker voorkomende manier van voortstuwing bij schepen. Een turbine zet stromingsenergie van een vloeistof of gas, om in energie door middel van een roterend schoepsysteem. In het geval van een schip is dit schoepensysteem een scheepsschroef.